Back to my routine, cewah, jadi supir kepada Adam dari pagi ke petang dan jadi tukang masak untuk anak-anak. So, terpaksa la cari semula menu-menu favourite anak beranak. Petang semlm, Ummi teringin nak buat donut. So selongkar cari susu pekat manis, tak jumpa-jumpa. Yang jumpa bertin-tin susu cair. So, maknanya susu pekat manis takde dalam stok la.
Then, selongkar dalam drawer cabinet plak, jumpa resepi roti sosej berpintal. Tengok bahan-bahannya. Semua ada. So, bermula la agenda campak mencampak bahan-bahan ke dalam breadmaker. Tahun lepas jadi gajah putih je breadmaker ni. Harap-harap tahun ni dapat la BM ni berbakti kepada tuannya.
Walaupun comot, Adam pulun makan gak :) |
Roti berinti coklat sebelum dibakar |
Roti berinti coklat lepas dibakar, agak rentung, haha |
Resepi dalam simpanan Ummi, yang Ummi guna petang semalam. Resepi ini untuk breadmaker.
Bahan roti
190 ml air
400 gm tepung roti *Ummi guna tepung gandum sahaja
5 sudu besar gula
1 sudu kecil garam
2 sudu besar susu tepung
1 biji telur ayam
2 sudu kecil yis
60 gm butter
Bahan hiasan/topping
Sos cili
Mayonis
Cara
1. Masukkan bahan-bahan untuk roti ke dalam breadmaker. Tekan button On.
2. Bila dah siap jadi doh. Biarkan 40 minit/ hingga mengembang.
3. Bahagikan doh kepada 14 bahagian kecil.
4. Ambil sebiji doh. Canaikan. Letakkan sosej ditengah-tengah, balut keseluruhan sosej tadi.
5. Potong nipis (0.5cm) sosej yang telah dibalut doh tadi. Pastikan tepung yang telah dipotong tadi tidak putus.
6. Susun sosej tadi secara selang seli ke kiri dan kanan. Sosej di atas dan bawah pastikan berada di tengah.
7. Biarkan 30 minit.
8. Bakar suhu 180 celcius selama 12 minit atau sehingga masak.
Roti berinti coklat setelah dibedah |
No comments:
Post a Comment