Wednesday, June 8, 2011

Cara-cara nak control astro b.yond guna tv kat bilik atas tanpa install 2nd decoder

Awal pagi tadi dlm pukul 1am Abah berjaya configure astro b.yond kat tv dlm bilik atas. Seblm ni guna astro biasa buat looping (term yg technician tu guna) utk tv atas dan bawah. Masa technician dtg pasang b.yond 2 hari lepas, dia bgtau Ummi b.yond tak boleh looping. Abah pulun study mcm mana nak munculkan b.yond kat tv atas dgn guna 1 decoder and walla..menjadi! So, nak kena beli remote b.yond utk tv kat atas le pula pasni.

Cara-cara yg Abah guna:

1. Beli xtra link AEM (untuk dapatkan signal dari/ke astro decoder). RM85 Banyak jual kat kedai elektrik.

2. Beli AV-RF converter RM29.00. banyak jual kat kedai elektrik.

3. Sambung AV cable (merah+putih) dari output astro b.yond decoder ke AV/RF converter.

4. Sambung hujung RF cable yg ada kat AV/RF converter ke xtra link AEM receiver dan letak sensor depan astro decoder. Then, sambung ke RF cable (kena panjang la.... dari astro decoder ke bilik atas. Mau 20-30 meter jugak la kot. Boleh lay ikut dalam atau luar rumah) ke TV kat bilik atas.

5. Sambung hujung RF cable (yg 20-30 meter tu) ke TV ke AEM receiver dan sambung ke RF input kat TV bilik atas.

6. Auto Search guna frequency TV (bukan video or dvd mode, tapi mcm nak cari siaran tv) sampai dapat siaran astro. Make sure astro decoder dalam keadaan ON (display tunjuk channel).

7. Kalau dah dapat siaran, test tukar astro channel guna remote astro kat TV dalam bilik atas. kalau Berjaya, pegi beli remote astro b.yond satu lagi. Now u can watch and control astro b.yond from your bedroom. Tak payah subscribe astro baru. Tapi, kalau kat bilik atas tukar channel, kat bawah pun ikut channel sama la....kira ok la tu.... Good luck!

8. Nak senang suruh je orang kedai elektrik tu pasang. Bayar upah je.

p/s TQ to Abah utk info di atas!

16 comments:

Liastech said...

great idea. banyak orang pening macamana nak guna coxial cable pada beyond :) sekarang ni dah ada wireless device untuk tengok astro kat second/third/forth tv..harga pun murah starting from rm170. bleh tengok http://liastech.blogspot.com

Anonymous said...

kalau 2nd tv guna old school tv bole tak tengok HD?

azkin said...

anonymous: tak bole

el guitarrista said...

bro, how to install the remote control cable?

My PhotoblogTitle

Anonymous said...

saya pernah try pakai av to RF video converter..tp siaran ygg dpt sgt tidak memuaskan..huhuhu..

Tee Jay said...

saya dah beli alat yg you tunjuk dan buat sambungan.....cuma skg ni masih tak boleh nak remote dari tv yg ada di bilik....sebabnya tak jumpa remote sensor yg terdapat di decoder. harap boleh bantu sertakan gambar..

Anonymous said...

Boleh je

Anonymous said...

salam bro nak tanya sket boleh. Rumah sy 2 tingkat, boleh ke kalau pakai cable antenna biasa(kabel ariel)dah sedia ada...? ke kene buat wiring baru?

tq

Anonymous said...

Pakai jer wayer antena sambung dari av rf ke tv bilik
Atas - maksudnya lubang bulat di av rf ke lubang bulat di tv. Primahills.coom

Anonymous said...

salam bro nk tnye..so kalo org len tukar2 channel kat tv yg dah buat 2..kat yg asl pnye decoder tertukar siaran gak k??mohon kepastian..kalo kat beyond tukar channel kat yg bru wat 2 tertukatr skali k??

azkin said...

Salam Anonymous (Apr, 8), maaf saya bukan bro, but sis yer,
cara ni boleh je guna remote tv utk tukar channel kat salah satu tv tu..kalau org di tkt bawah tgh tgk tv, org di tkt atas boleh tukar channel so automatik la org yg di tkt bawah tertukar channel gak, begitu la sebaliknya (maaf explanation berbelit2)

Riz Rizal said...

ttp://forum.lowyat.net/topic/1534186/all

Riz Rizal said...

ttp://forum.lowyat.net/topic/1534186/all

Unknown said...

Salam..

AV-RF converter mmg mesti kena guna ke? Klu ada gambar sambungan device2 tu lagi bagus rasanya...tak pun gambar secara lakaran pun boleh juga. Apa2 terima kasih atas info ini.

Anonymous said...

Hahaha.. saya sis?? Ok sis.. hehehe

Anonymous said...

salam bro... ak ad chalet resort.. ak nk buat dri 1 decoder ke 10 tv... how r bro? ley tlg ajar... klau xda apa hal bro contact sya.. nnt claim topup smula.. 0186672553 remy..