Hari ni Ummi makan rojak manjung lagi. Last week rasa tak puas makan so hari ni Ummi paksa Abah hantar Ummi pergi beli rojak manjung lagi. Tapau je pun sbb Abah teramat la bz sbb ada unit trip td. Kali ni Ummi tak pilih set, tp Ummi pilih je apa yg Ummi dan Adam nak.
Makanan utk petang, pulut durian.Bahan-bahan
Durian
Pulut
Santan yang dicampur dengan garam
Gula pasir
Pulut
1. Rendam pulut semalaman.
2. Kukus pulut sehingga masak. Boleh masukkan daun pandan ke dalam air kukusan untuk bau yg wangi.
Santan
1. Kisar kelapa parut dengan air suam-untuk lambat basi.
2. Tapis untuk dapatkan santan.
3. Masukkan garam secukup rasa ke dalam santan tadi. Kacau sebati.
Cara makan
1. Masukkan pulut ke dalam pinggan.
2. Taburkan gula secukup rasa.
3. Tuang santan ke atas pulut.
4. Siap untuk dimakan dengan durian.
Ni adalah cara yang mak Ummi selalu gunakan. First time Ummi tgk Adam pulun makan pulut durian, 3 kali tambah pula tu. Sebelum ni dia mana le layan pulut durian. Happy Ummi tengok dia pulun sgt tadi. Hehe
Tahun lepas, Ummi pernah makan pulut durian ni kat area Kg Baru, KL. Kuah santannya dah dicampur dgn isi durian, mcm dah dimasak gitu. Cuma perlu sendukkan kuah santan durian tersebut ke atas pulut. Rasa mengancam gak.
Rojak yg Ummi beli tadi.
No comments:
Post a Comment