

Resepi Biskut Mazola
350gm kacang tanah (digoreng tanpa minyak dan dikisar kasar)
350gm tepung gandum
175gm gula yg telah dikisar
Minyak mazola secukupnya
1 biji kuning telur
Belahan kacang tanah secukupnya utk diletakkan di atas biskut
Cara:
1) Masukkan kacang tanah, tepung gandum dan gula ke dalam mangkuk. Gaul rata.
2) Masukkan minyak sedikit demi sedikit ke dalam campuran bahan-bahan tadi sehingga adunan boleh dikepal.
3) Bentuk bulat-bulat sebesar guli atau boleh diterap dgn acuan.
4) Susun di atas dulang pembakar pada jarak 2cm. Letak sebelah biji kacah tanah di atas biskut. Sapu dengan kuning telur.
3) Bakar selama 15 minit pd suhu 170 celcius. Siap.
Nota: Kacang tanah mesti sama banyak/berat dengan tepung gandum dan gula perlu separuh daripada berat kacang tanah/tepung gandum.
No comments:
Post a Comment