Thursday, June 23, 2011

Cara-cara buat fondant

Cara-cara buat fondant:

Bahan-bahan:
17g serbuk gelatin
1/4 cwn air(suhu bilik)
1/2 cwn glukosa cecair
30g lemak sayuran(shortening)
22g gliserin
1kg gula aising(ayak)

Cara-cara:
1. Taburkan gelatin ke dlm air, biarkan kembang
2. Masukkan gelatin dlm periuk kecil, panaskan secarar double boil sampai gelatin cair/hancur
3. Campurkan glukos dan kacau sampai bancuhan cair dan tidak kental
4. Masukkan shortening dan kacau seketika hingga cair
5. Angkat dari api dan tambahkan gliserin. Biarkan campuran menjadi suam dlm 5 minit
6. Masukkan gula aising dlm bekas, buat lubang ditengah2 dan tuang campuran td kat tgh2 gula aising tu. Uli hingga menjadi doh.


Nota
kalau terlalu keras,tambahkan beberapa sudu air dan uli. andai doh lembut pula, tambahkan sedikit gula aising.

Tips:
-Simpan dalam bekas kedap udara je. Tidak perlu dimasukkan ke dalam peti ais.
-Pastikan doh yg belum digunakan tidak terdedah kpd udara utk elakkan kering
-Sapukan tgn dgn shortening sms menguli utk elakkan melekat.
-Tahan selama sebulan.

resepi dr yasmin sanusi-kraf gula

No comments: