Hari ni teringin nak makan bubur kacang durian. Selalu duk masa bubur kacang biasa je. So, hari ni Ummi campak le 2 ulas isi durian size besar. Gitu la gamaknya kot? Tak pernah pun Ummi buh isi durian. So, ikut kata hati sendiri je. Bak kata masterchef!. Haha.
Rasa agak OK la. Adam yang jadi tukang perabih bubur ni. Dulu berkali-kali gak Ummi masak bubur ni, tapi dia tak pernah layan pun. Masa Ariff masuk wad bulan 9 hari tu, Adam start rasa bubur ni. Dah Abah campak dia kat wad, dah takde makanan, terpaksa la dia makan bubur tu. So, balik dari hospital, dia request suruh Ummi masak bubur yang macam kat wad tu. Masa kat wad, ada orang bagitau, bubur kacang versi wad, dia letak susu tepung. Ummi taktau la samada betul ke tak. Yang Ummi tau, kalau bubur, mesti letak santan. Maybe bubur versi sihat kot letak bancuhan susu tepung.
Bubur kacang versi Ummi ni, Ummi letak kacang hijau yang telah direbus bersama dengan sagu mata ikan, santan, gula melaka, gula pasir dan isi durian. Sukatan semua bahan diletakkan sesuka hati tanpa rasa bersalah. Tips dari mak Ummi, kalau letak sagu tu, kena make sure sagu tu betul-betul kembang baru letak gula. Kalau tak, sagu tu jadi macam mata ikan le, putih di tengah-tengah, transparent di keliling. Taktau le betul ke tak, Ummi ikut je. Wallahulam. :o)
No comments:
Post a Comment