Monday, December 19, 2011

Creamy Carbonara with Shrimp sempoi

Tajuk omputeh sikit. Hehe. Dulu Ummi tak kenai apa tu shrimp, kenal prawn je. Masa kat US, duk beli fried rice with shrimp kat restoren Thai, masa tu la yang kenal nama lagi satu untuk udang. Hari ni Ummi buat creamy carbonara versi sempoi untuk orang malas.

Ni menu untuk lunch Adam. Malam tadi, Ummi marah dia sebab online main game sampai pukul 2.30am, suruh baca qiraati, punya la malas. Main game je yg rajin. Masa Ummi marah tu, dia masuk dalam toilet sambil jerit ala-ala meneran. Ummi dengar la dia duk cakap berulang kali 'benciiii Ummi..benciii Ummii'. So, hari ni nak bagi dia cakap 'sayang Ummi', umpan dia cuma mushroom soup Campbell je la. Tapi hari ni Ummi bagi dia makan dgn pasta vermicelli. Selalu orang makan dengan fettuccine. Stok yang ada cuma vermicelli je.

Lepas Ummi campur itu dan ini, maka terhasil la lunch untuk Adam. Haa, time makan tambah sampai 3 kali. Mula-mula tu siap cakap, ' Ummi..ni macam kat hotel punya la, tapi Ummi masak lagi sedap dari yang hotel punya....thank you Ummi..sayang Ummi'. Baru tau nak sayang Ummi kalau Ummi bagi dia makan makanan yang kena dengan selera dia!

Lunch Adam hari ni

Setiap makanan Adam wajib ada sayur. Sebab dia memang suka makan sayur. So, Ummi letak la brocolli. Adam panggil 'sayur pokok' sebab rupa mcm pokok. Hehe.

Bahan
1 sudu besar butter
Beberapa ekor yang telah dikupas
1 tin sup  cendawan Campbell
1/2 tin susu cair
Lada hitam yang dikisar
Garam secukup rasa
Serbuk oregano secukupnya
1/2 cawan air
Beberapa kuntum brokoli
Pasta yang telah direbus bersama sedikit minyak dan garam dan ditoskan

Cara memasak
1. Panaskan butter.
2. Goreng udang yang telah dikupas kulit. Goreng hingga masak. Keluarkan udang dari pan. Ketepikan.
3. Tumis bawang besar bersama dengan bawang putih. Masak hingga bawang besar layu.
3. Masukkan 1 tin sup cendawan Campbell.
4. Masukkan 1/2 tin susu cair dan kacau hingga sebati.
5. Tambah sedikit air. Kacau hingga sebati.
6. Masukkan brokoli, udang yang telah digoreng sekejap tadi, lada hitam yang dikisar kering, garam dan serbuk oregano.
7. Bila dah mendidih dan brokoli dah lembut, tutup api. Siap.

1 comment:

Anonymous said...

Aslm. Alhamdulillah jumpo jugak yg botui botui sempoi. Hari tu den buek pakai apo yg ado, fishball, ngan santan sorbuk jo...cayo tak? Lapar punyo hal, licin jugak dek ank ank. Ummi punyo ni mosti try. Timo kasih.