Sunday, December 11, 2011

Kursus Macaron - kursus terakhir untuk 2011!

Hasil hari ni :o)

Malam tadi Ummi duk fikir nak join ke tidak kelas buat macaron hari ni. Kalau tak join rasa rugi, kira rugi la yuran yang dah dibayar tu. Mula-mula decide nak join. Sebabnya itulah kursus terakhir untuk tahun ni. Kalau tak join tahun ni, tak sure la akan dapat join tahun depan ke tak. Sebab tahun depan Ummi ada plan lain pula.

Tapi tadi masa balik dari ambil pc Adam dari kedai komputer (pc dia rosak sejak Ummi dalam pantang Ariff lagi, meluat dah Ummi dia duk conquer laptop Ummi!), hati Ummi teringin nak join bila lalu depan kolej tersebut. Tapi, bila Abah duk kejar kereta 'idaman' dia, kansel la plan. Bila balik rumah, duk tunggu Abah pasang pc Adam, dalam hati still teringin lagi nak join kelas tersebut tapi duk pujuk hati je cakap 'takde rezeki, takde rezeki'.

3.30pm, Ummi online FB. Tengok ada message dari cikgu tersebut, suruh datang kelas 2-5 ptg, tu pun kalau sempat. So, apalagi, terus la Ummi bagitau Abah Ummi nak pergi gak kelas tersebut. Alhamdulillah, Ummi sampai sebelum 4pm. Sempat la tengok macam mana nak buat macaron. Cikgu tu suruh try, mula-mula tu teringin la juga, tapi bila fikir nak keringkan macaron ambil masa 45 minit, lum masuk masa membakar 10 minit, plus masa nak meringue semua, kansel la. Belajar teori je part yang Ummi terlepas tu.

So, memandangkan Ummi ni jenis syok join kursus je, tapi apply nye belum terbuat, Ummi tempek la resepi dan macam mana nak buat macaron yang Ummi belajar siang tadi, yang Ummi faham le. Btw, tadi dalam 1 jam je Ummi attend kursus tersebut. Dah la sampai lewat, cabut balik awal le pula. Haha.

Ok, ni resepinya, French method.

Bahan A - diayak
65gm gula ising
40gm serbuk badam

Bahan B
15gm gula castor
30gm putih telur dibiarkan semalaman di dalam fridge
secubit cream of tartar
soft gel color

Cara memasak
1. Campurkan kesemua bahan A dan ayakkan. Ketepikan.
2. Putar putih telur bersama cream of tartar hingga berbuih dengan menggunakan low speed.
3. Masukkan 1/3 bahagian gula castor. Putar. Masukkan lagi 1/3 gula castor. Putar lagi. Habiskan 1/3 gula castor dan pukul dengan high speed hingga kembang / putih (meringue).
4. Masukkan beberapa titik softgel. Putar hingga warna sekata.
5.  Bahagikan adunan kepada 3 bahagian.
6. Masukkan adunan pertama ke dalam bahan A. Kacau perlahan-lahan menggunakan spatula.
7. Masukkan adunan kedua dan kacau perlahan hingga warnanya sekata.
8. Masukkan adunan ketiga dan mesrakan lagi adunan perlahan-lahan.
9. Masukkan adunan tersebut ke dalam piping bag yang mempunyai nozzle round tip. Paipkan bulat-bulat ke atas kertas parchment atau ke atas 2 lapis tracing paper. Hentakkan tray yang mempunyai macaron lembab tersebut hingga macaron mendatar.
10. Rehatkan di depan oven yang telah dipanaskan selama 45 minit atau permukaan macaron menjadi kering. (Seeloknya, macaron tersebut boleh diangkat dari parchment paper). Boleh juga dijemur di bawah cahaya matahari-kata cikgu tu le. Motif utama cuma nak keringkan saja.

Begini cara keringkan macaron

11. Bakar selama 10 minit pada suhu 150 celcius.

Cream
1 cawan whipping cream
200gm white choc
1 sudu besar butter
Perisa / pewarna - optional


Cara memasak
1. Masukkan whipping cream dan white choc ke dalam periuk.
2. Masak secara double boiler hingga choc cair.
3. Masukkan butter. Kacau hingga sebati.
4. Sejukkan.
5. Masukkan ke dalam fridge semalaman atau hingga krim tersebut mengeras.
6. Warnakan dengan pewarna atau tambah perisa yang disukai. Siap. Boleh dipipekan ditengah-tengah macaron.

Jika taknak gunakan cream di atas, cara yang paling mudah, beli je peanut butter. Then boleh paipkan atau sapu atas macaron. Hehe.

Selain dari resepi yang Ummi belajar dari kelas siang tadi, ada resepi dalam Majalah Rasa keluaran Jun 2011, muka surat 151 dan 152.

Alhamdulillah, segala kursus yang Ummi idamkan dan teringin nak belajar sejak zaman anak dara, telah Ummi hadiri tahun ni. Insyallah, tahun depan, agenda lain pula. Moga Allah permudahkan urusan Ummi untuk menjadi seorang Ibu yang bekerjaya semula. Ameen. ;o)

No comments: