Sudah 3 hari Ummi berbuka sorang-sorang. Adam beriya bangun sahur pagi tadi, request nak sardin & sayur. So, Ummi pun masak la menu tu untuk dia. Tup-tup siang tadi Ummi teringin nak masak. Dah lama tak masak untuk berbuka sebab berbuka sorang-sorang, hentam je la apa yang ada. Tengah rancak duk masak, Ummi perasan Adam tunduk kepala dia masa Ummi datang dari arah dapur ke ruang tamu. Rupanya dia tgh makan coklat! Terus la Ummi marah sebab time tu jam 3.29pm. Dia ckp ayat biasa dia, 'bukannya makan pun, hisap je'. Hancus,dah taktau nak explain kat dia pasal puasa. Last-last Ummi cakap 'apa pun tak boleh buh dalam mulut kalau puasa, air liuq pun takleh telan!'. Tensen punya pasal.
Hari ni Ummi buat agar-agar pandan bersantan dan kanji. Orang Kedah panggil kanji. Rupa kanji yg Ummi buat ni mcm bubur lambuk je Ummi tgk.
Resepi kanji - untuk 2 org makan
1/2 cawan beras
1 sudu kecil halba
1 inci halia dimayang halus
2 ulas bawang merah dimayang
1 batang serai dititik
Lauk samada daging/ayam/udang - dipotong dadu kecil
Garam
Santan secukupnya
5 biji bunga cengkih
3 biji Buah pelaga
1.5 inic kulit kayu manis
1 kuntum bunga lawang
Air untuk merebus/merenih beras, ikut suka byk mana
Bahan tumis darat
3 ulas bawang merah dimayang
2 sudu besar minyak masak
Cara.
1. Basuh beras dan halba. Masukkan air 3 cawan , boleh adjust masa masak nanti utk tambah lagi air.
2. Masukkan halia, bawang, serai , lauk (Ummi guna daging), kulit kayu manis, bunga lawang, buah pelaga dan bunga cengkih. Rebus beras sampai kembang. Lagi kembang lagi best.
3. Masukkan santan dan garam. Masak hingga mendidih.
4. Tumis darat - bawang . Tuang atas bubur yang siap dimasak tadi.
Ummi makan kanji ni dengan fish cake yg dipotong nipis dan digoreng garing. Saje menghabiskan stok dalam fridge. Ntah mimpi apa ntah Abah beli fish cake & fish ball last week kat pasar malam. Selalunya sampai berlendir natang alah tu duk dlm fridge. Kanji ni boleh juga dimakan bersama serunding, bilis goreng ranggup atau bawang goreng. Yang mana ada, guna je la. Heeeeeee.
No comments:
Post a Comment