Dah lama dah nak buat kuih gunting ni. Hari ni baru berjaya. Tu pun lps goreng bihun. Btw, hari ni birthday Abah. Happy birthday to Abah. We love you always.
Ok, back to cerita kuih gunting ni. Dulu-dulu masa kecil, mak selalu buat kuih ni. Senang saje. Guna je mesin pasta tu..kejap je jadinya. Tak perlu guna gunting pon. Hehe.
Ummi guna resepi dr internet je. Belum roger mak kat kampung utk tau resepi mak punya. So, ini resepinya.
Bahan-bahan
1.5 cawan tepung gandum
6 tangkai cili kering dikisar jadi serbuk
3/4 sudu kecil serbuk jintan manis
3/4 sudu kecil serbuk jintan putih
secubit garam
1.5 sudu besar minyak masak
100ml air (boleh ditambah atau dikurangkan mengikut adunan tepung)
sedikit daun kari dipotong kasar
minyak untuk menggoreng secukupnya
Cara
1. Blend cili kering untuk dijadikan serbuk.
2. Tuang cili kering kisar, jintan manis dan jintan putih ke dalam tepung.
3. Masukkan garam, minyak dan daun kari. Gaulkan.
4. Masukkan air sedikit demi sedikit. Uli sampai adunan kenyal seperti doh kulit karipap.
5. Canaikan guna mesin pasta. Potong pun guna mesin pasta juga. Sapukan minyak pada setiap helaian tepung utk elak tepung daripada melekat antar satu sama lain.
6. Goreng dalam minyak yang banyak. Bila dah garing angkat dan sejatkan.
p/s credit to Adam sbb tolong Ummi kendalikan mesin pasta.
No comments:
Post a Comment