Saturday, October 29, 2011

Celebrate birthday Adam yang ke-5

Pagi semalam, lepas Adam pergi tadika, Ummi bertungkus lumus menyiapkan kek birthday untuk dia. Hari birthday dia baru Ummi pergi cari bahan-bahan untuk kek. Lambat buat kek, sebab malas nak keluar cari bahan kek. Nak dukung Ariff sure mengah. Hari isnin baru ni masa Ummi pegi bayar yuran kursus coklat, Ummi singgah kamdar sejam cari kain untuk baju melayu raya haji Adam plus kain untuk tudung and kain untuk baju kurung Ummi. Lagi? Haha, beli senyap-senyap tanpa bagitau Abah, tapi cukup bulan akan kantoi gak sbb nak kena bayar kad kredit. Hehe. Balik dari Kamdar, merayap ke Giant pula. 2 hari lepas tu, rasa sakit badan ya amats, maybe sebab beban 8kg melekat kat badan. So, nak keluar merayap cari bahan kek pun dah tak kuasa! Hari birthday Adam 27hb hari tu, Abah blk pukul 2ptg setelah 24jam tak balik. Lepas Abah balik rumah, Ummi tinggalkan Ariff untuk Abah jaga. So, dapat la Ummi shop-shop berdua dengan Adam je.

Plan asal Ummi nak tempek ising sheet yang ada muka ben 10 dan Adam. Ummi tak reti nak sapu permukaan kek bagi jd cantik dan smooth. Menggerutu je kalau Ummi sapu ising. Tu pasal Ummi fikir kalau tempek ising sheet, takyah susah ratakan atas kek tu. Hehe. Ummi dah sms tokey yg jual online dan dah hantar email tapi dia tak reply-reply email pun. Dia cuma reply sms je suruh isi order form. So, end up Ummi buat ikut kepala Ummi je.

Ummi buat red velvet cake. Resepi Ummi ambil dari myresepi. Tapi topping Ummi buat buttercream. Hasil belajar dari kak Ita- ex ofcmate. Thank you kak Ita!! Mula-mula Ummi nak buat cream cheese tapi Abah dan Adam tak layan cream cheese. So buat buttercream yang tak manis, cuma tempek dengan color choc rice. Adam yang pilih color choc rice setiap kali keluar cari bahan kek. Minat sungguh dia dengan choc rice. So, Ummi suruh la dia tempek sendiri kat kek dia.

Celebrate pukul 11 mlm tadi. Mata sepet je sebab baru bangun tido.

Nak celebrate, tunggu Abah balik keja hingga Adam tertidur, bila dah bangun, Abah pula yang tidur. So, sebelum Abah pergi keja, sempat la celebrate sekejap dengan Abah. Abah janji nak bawa pergi makan ikan bakar pun tak tertunai, sebab guruh kilat semua cukup, tiap-tiap malam lak tu. :o(

6 comments:

Eiyta Zarieyta S. said...

cantek je kek besday adam... mana de comot? :)

azwa ieza said...

cntiknye...nt kzue ajar la sy :D

azkin said...

k ita: tu pun puas duk buat trial & error..last2 give up dah..mcm2 alat yg saya guna utk ratakan atas kek tu..ada ke alat specific utk sapu atas kek tu? sy beli 3 brg yg mcm cutter kek..sume sy try apply buat sapu atas kek..haha..termasuk la pisau pjg utk potong kek..adam kata mcm pedang je pisau pjg tu..btw tq so much!
kelas cupcakes semlm, bru belajar dan tgk guna mata sendiri mcm mana buat buttercream!

azwa: nk kzu ajar? hehe..kzu baru duk belajar lagi nih

Eiyta Zarieyta S. said...

licinkan pakai spatula tulah... kene ade turn table so that sambil turn table tu gerak kite gerakkan spatula so dia akan smooth je... lagi satu orang coating dulu nak ilangkan crumb them masuk peti then tepek icing lagi... alaa biasa ler mula2 memang ler terkial2... lama2 nanti pandai ler... mula2 kek adam... pas tu kek sendiri... kek mie... kek ariff... etc tak gitu?

azkin said...

k ita..sy baru tau kena coating dlu, then masukkan dlm peti..tq tq..
dah 2x buat kek sapu ising, 2x gak la duk kata takmo buat dah pastu, susah, ni ada tips k ita bg, x sabar nak tunggu besday ariff plak, hehehe..nak kena cari turn table plak pasni, mcm nak berbiz je, haha

Eiyta Zarieyta S. said...

berbiz isi masa lapang apa salahnya tak gitu? :)