Friday, October 28, 2011

Ketam fresh dari laut

Last week Ummi order ketam yang fresh dari seorang yang Ummi kenal kat satu group kat facebook. So, petang semlm, seperti yang dijanjikan, Ummi dapat la ketam yang masih hidup. Ummi order 1kg je. Balik rumah, Adam dah bising-bising duk kata 'kasihan kat ketam tu, dia pun nak hidup jugak'. Tu ayat-ayat yang Ummi duk guna masa kecil-kecil dulu.  So jawapan Ummi untuk Adam, 'nak buat macam mana, dah dia ditakdirkan jadi makanan kita'.

Ketam yang masih hidup, berbuih-buih mulutnya

Lepas tunggu ketam-ketam tu mati, Ummi start bersihkan ketam-ketam tersebut. Nak masak ketam masak lemak or  gulai ketam nenas, santan dan nenas takde pula. Yang ada cuma cili blend tengahari tadi, so jadi la ketam bercili.

Maka, tak sampai 15 minit, siap le ketam bercili Ummi. Resepi ikut kepala Ummi je.

Bahan
Ketam
Cili dikisar dengan bawang besar
Gula
Garam
Sos tiram
Sedikit air
Sedikit minyak untuk menumis
Bawang merah dan putih dimayang

Cara yang Ummi buat, org lain Ummi tatau le
1. Panaskan minyak. Tumis bawang merah dan putih hingga wangi.
2. Masukkan cili kisar. Masak sampai pecah minyak.
3. Masukkan sedikit air, sos tiram, ketam, gula dan garam.
4. Masak sehingga kuah pekat. Siap.

No comments: