Menu tengahari tadi - masak lemak pucuk ubi, ikan kerisi goreng, sayur sawi air favourite Adam dan sambal belacan. Malas masak maaaaaa!
Special hari ni - masak lemak pucuk ubi. Dahh lama nak makan masak lemak pucuk ubi! Suruh Abah beli pucuk ubi, dia tak beli-beli pun. Dulu masa duk kat Butterworth, Ummi tanam sendiri pokok ubi kayu semata-mata nak makan pucuk ubi je. Ubinya sampai jadi ubi kayu keras, sebab tak pernah korek pun. Pokoknye pun rendang je. Sakarang, rumah semua bersimen, nak tanam pokok ubi kayu pun tak boleh. Last 2 weeks, Ummi pergi pasar malam. Lama dah tak pergi sbb tugas membeli brg di pasar malam adalah tugas Abah. So, di pasar malam tu, Ummi jumpa la pucuk ubi. Ummi beli! Balik rumah, Ummi ikat elok-elok pucuk ubi tersebut di dalam plastik. So, hari ni dapat la menikmati masak lemak pucuk ubi!
Bahan-bahan:
1 ikat pucuk ubi dipotong halus dalam jarak 1cm
Bahan kisar
2 ulas bawang merah
5 biji cili api - size besar (ikut kepedasan)
Santan secukupnya
1.5cm kunyit hidup - boleh diganti dengan serbuk kunyit
Bilis dikisar kasar
Serai - optional
Garam secukupnya
Cara
1. Rebus pucuk ubi yang telah dipotong halus hingga lembut. Toskan.
2. Masukkan bahan kisar ke dalam periuk. Masukkan pucuk ubi yg ditos tadi. Masukkan bilis, serai dan garam secukupnya. Masak hingga mendidih. Siap.
No comments:
Post a Comment